top of page

Psikolog Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

  • Yazarın fotoğrafı: gozde avsar
    gozde avsar
  • 2 Mar 2020
  • 2 dakikada okunur

İhtiyacınıza hizmet edecek doğru terapi şeklini seçmek, terapiden fayda alabilmek için önemli bir ön koşuldur. Nasıl ki gözünüzle ilgili bir problem yaşadığınızda göz doktoruna gitmeniz gerekirse ve ortopediste gitmek bir çözüm olmazsa, yaşamakta olduğunuz sorunla ilgili doğru terapi yöntemini seçmemek de sizi aynı çözümsüzlüğe sürükleyebilecektir.


Psikolojik destek almaya karar vermek kişinin kendi yaşamı için verdiği en kıymetli kararlardan bir tanesidir. Fiziksel sağlığımız kadar ruhsal sağlığımız da günlük yaşam kalitemizi etkileyen önemli bir unsurdur. Kendimizi daha mutlu, sağlıklı ve farkındalıklı hissedebilmek için psikolojik desteğe başvurabilir ve hayatımızı dışsal uyaranlar ve motivasyonlar çerçevesinde değil, kendi içsel istek ve arzularımız doğrultusunda inşa etmenin yollarını araştırabiliriz.

Psikolojik destek almak ile ilgili önyargılar günümüzde büyük oranda aşılmıştır. Ne var ki doğru psikolojik desteğe ulaşmak konusunda ciddi bir bilgi eksikliği göze çarpmaktadır. Bireyler psikolog seçerken çoğunlukla tanıdıklarına danışmakta ve onların önerdiği isimler arasından bir psikolog seçmektedirler. Bir diğer psikolog seçme yöntemi de internette üst sıralarda yer alan psikologları tercih ediyor olmak şeklindedir.

Kullanılan yöntemler kimi zaman olumlu sonuçlar verse de sağlıklı bir seçim yapıldığını söyleyebilmek için konu ile ilgili bilgimizi artırıyor olmakta fayda vardır. Bir kişiye iyi gelen bir yaklaşım diğer bir kişiye iyi gelmeyebileceği gibi internette en üst sıralarda çıkmak da başarı anlamında bir ölçüt ne yazık ki değildir.

Öncelikle seçtiğimiz terapistin eğitim durumundan emin olmamız gerekmektedir. Psikiyatristler, psikologlar ve psikolojik danışmanlar terapi yapma ehliyetine sahiptirler. Terapistinizin bağlı olduğu kurumun ya da kendisine ait olan web sitesinde eğitim durumu ile ilgili ayrıntılı bilgi muhakkak vardır. Günümüzde birtakım eğitimler aldıktan sonra psikolog adı altında çalışmalar yapan çok fazla meslek dışı insan bulunmaktadır. Bu tuzağa düşmemek için detaylı bir araştırma yapıyor olmak sizi hem maddi hem de manevi anlamda kayıplardan koruyacaktır.

Bir sonraki aşama size uygun terapi şeklini buluyor olmaktır. Günümüzde çok farklı terapi yaklaşımları vardır ve her biri çok farklı amaçlara hizmet edebildiği gibi her birinin süresi, etkinlik alanı, uygulanma biçimi farklılıklar göstermektedir. Bir terapistin herhangi bir terapi yönteminde çok başarılı olması, o terapistin sizin için doğru isim olmasına ne yazık ki yetmez. Eğer problemi ya da ihtiyacınızı doğru analiz edemediyseniz terapiden beklediğiniz verimi alamayabilirsiniz. Psikolojik destek almaya başlayıp işe yaramadığını düşündüğü için bırakan insanların birçoğu yanlış terapi yönteminden dolayı bu sıkıntıyı yaşamaktadırlar.

“Hangi Terapiste Gitmeliyim” adlı yazıda kendiniz için uygun psikoterapi yöntemi ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 
 
 

Comments


bottom of page